TV portræt af Søndergaards datter

22/03/2018 11:38

En stor malers malende datter

Når man siger navnet Anelise Søndergaard, så ringer der ikke en klokke hos de fleste.
Siger man derimod maleren Jens Søndergaards datter, så er hun lettere at placere, men stadig ukendt for de fleste.

I forbindelse med filmen ”Farvekraft ad helvede til” om Jens Søndergaard, har Anne Moulvad lavet et lille tv-portræt af hans datter som blev sendt Skærtorsdag d. 29. marts kl. 19.30 på TV MIDT VEST. Udsendelsen kan ses via dette link:  
https://www.tvmidtvest.dk/midt-og-vestjylland/en-stor-malers-malende-datter

Æblet faldt ikke langt fra stammen. Anelise Søndergaard blev maler ligesom sin far Jens Søndergaard. Hun fik ikke en uddannelse og lærte sig selv at male med inspiration fra sin far.
Anelise Søndergaard voksede op bl.a.  i Bovbjerg, hvor Jens Søndergaard købte et sommerhus i 1930. Sommerhuset er i dag museum for Jens Søndergaards malerier.

Hun voksede op som enebarn. Hendes mor Thyra var fra København, og faren Jens voksede op på Mors og i Thy. Den faste bopæl var i mange år i Lyngby på Sjælland, men moren og Anelise tog med Jens Søndergaard rundt i landet, da han befandt sig bedst i den barske natur.  Udover sommerhuset i Bovbjerg, købte Søndergaard sommerhus på Lynæs i Nordsjælland i 1942 og i 1948 købte han et hus i Stenbjerg i Thy.

Margrethe Spanggård var en af de få venner som Anelise fik som voksen, og den eneste som lever i dag. Hun husker Anelise som en meget sky person, som valgte sine venner med stor omhu.

 - Hun havde ikke så mange venner, og jeg tror det stammer fra hendes barndom havde været meget fragmenteret, fordi hun måtte flytte sammen med sin far, som jo flyttede fra det ene hus til det andet, fordi han havde flere steder han malede fra.

Jens Søndergaards var en stor maler. Han var en kendis, og da han døde i 1957, blev det omtalt i alle landets aviser. Jytte Nielsen fra Museum Thy siger om Anelise, at hun var fars pige, men hun kom aldrig forbi ham. Hun malede lidt i samme farverige og ekspressionistiske stil som sin far.

Anelise Søndergaard selv gav dog udtryk for, at det ikke var et problem for hende at have en kendt far.  I 1963 er hun citeret for at sige:

  • Jeg går ikke rundt og tænker, at jeg er en Søndergaard til daglig, og jeg er ikke det mindste angst for byrden; at være en stor malers datter. Enhver må kæmpe, hvis han eller hun vil frem med navn eller uden. Det eneste, der tæller er ansigtet, og jeg håber jeg har et.

Anelise Søndergaard udstillede flere gange. Hun fik gode anmeldelser og ord med på vejen, men hun kom aldrig ud af sin fars skygge. Hun forblev en stor maler malende datter.

Det sidste sted Jens Søndergaard boede inden han døde var på Strandvejen i København, som gik i arv til Anelise.  Hun dør i 1985 af kræft, 60 år gammel, og hun efterlod sig omkring 300 malerier af Jens Søndergaard.  På to Bruun Rasmussen auktioner blev en del af malerierne solgt, og Jens Søndergaard og Hustrus Mindelegat blev stiftet, og har siden uddelt store pengebeløb til spirende kunstnere.

Anelises billeder kom også med på Bruun Rasmussens auktion, men vurderes meget lavt. I dag findes mange af malerierne i privat eje, og bl.a. Museum Thy har en samling af Anelises malerier.

                 

 

 

Back

© 2015 All rights reserved.

Powered by Webnode