Tekst om musikken

17/01/2018 14:40

Ny musik inspireret af maleren Jens Søndergaard
Det er et musikværk for solofløjte, hvor lyden af Vesterhavet, klitterne og eftertænksomme mennesker kan høres, men også komponeret med inspiration fra Jens Søndergaards fandenivoldskhed.

Musikken er komponeret til en biografdokumentarfilm om maleren Jens Søndergaard, men er også et selvstændigt værk på 17 minutter. Det har uropførelse på museet Heart i Herning den 26. januar i forbindelse med fernisering på en stor Jens Søndergaard udstilling. Både musik, film og udstilling har titlen ”Farvekraft ad helvede til”. Et udtryk Jens Søndergaard brugte, når han skulle beskrive sin egen kunst.

Musik om en malers univers
Komponist er Karsten Fundal og fløjtenist er Janne Thomsen. Karsten Fundal har lavet musik til en lang række film og dokumentarfilm, og har nydt at fordybe sig i Jens Søndergaards univers.
- Følelsen af naturkraft og den voldsomme ustabilitet vejret udviser ved Vesterhavet, som også afspejles i hans malerier, har været til stor inspiration. Der er både poesi og råhed til stede i denne natur, som kan variere mellem ynde og voldsom trussel, næsten på samme tid. Og fløjten er jo en allusion til naturkraften og sammenstødet mellem natur og tæmmethed, som musik jo ofte er. Man tæmmer så at sige vinden, når man spiller i en fløjte, mener Karsten Fundal.

Værket spilles af fløjtenist Janne Thomsen. Hun er født og opvokset i Holstebro og har etableret sig på verdensplan som en succesfuld og efterspurgt solist. Hun bor i dag i München, og for hende er musikken tæt forbundet med natur og Vesterhavet.
- Jeg er opvokset med familiens sommerhuse både ved Stenbjerg, hvor Søndergaard havde hus, samt i Thorsminde og føler mig meget forbundet med den naturkraft og det imposante Vesterhav, som man også kan fornemme i hans malerier. Der er meget kraft, dybde og lys i hans gode billeder. Fløjten er sådan et ur-instrument, og med bas-fløjten i kombination med c-fløjten kan man skabe mange udtryk, der kan efterligne suset ved Vesterhavet, lyden af regndråber og den enlige stemme, fortæller Janne Thomsen.

Ideen til film, udstilling og musik fik instruktør Anne Moulvad for nogle år siden.  Hun var blevet færdig med filmen ”Tangentspilleren” om musikgeniet Kristian Marius Andersen, og begyndte at forme tankerne til en ny film.
- Det ene førte til det andet, og projektet udviklede sig også til en udstilling baseret på mange af værkerne i filmen og et musikværk, hvor jeg valgte fløjten som instrument, da det også er et instrument Jens Søndergaard har brugt i sine malerier og selv sad og spillede på i klitterne, oplyser instruktør Anne Moulvad.

Givtigt samarbejde

Janne Thomsen og Karsten Fundal har arbejdet sammen før, og samarbejdet har været til stor inspiration for dem begge.
- Karsten Fundal er en af vore absolut dygtigste komponister og udvekslingen i arbejdet, når vi finpudser værket, er altid en udfordring. Lidt ligesom at puste til gløder i ilden, pludselig sker der noget uventet og en stemme kan få en uventet form eller udtryk, siger Janne Thomsen.
Og Karsten Fundal supplerer - Det har været meget spændende at arbejde med et stykke fløjte musik solo, der både skulle forholde sig til et filmisk forløb og samtidig være et koncert stykke. Janne er min absolutte yndlings fløjtenist og en af mine absolutte yndlingsmusikere i det hele taget, så derfor er det altid enormt inspirerende at skrive til hende. At skrive solo stykker for instrumenter, der kun kan spille én tone ad gangen (næsten), er altid en udfordring, men at have Søndergaards farvekraft at arbejde med dynamisk og til at spille “tonebolden” op ad, har gjort det meget nemmere og lige til end vanligt, siger Karsten Fundal.

Janne Thomsen tog i sin tid timer i kunsthistorie i London samtidig med sine studier på Royal Academy of Music for netop med fløjten at forsøge at gengive de farvetoner, som findes i kunsten.
- Mange komponister har skrevet musik med konkrete farver i tankerne, så projektet med Jens Søndergaard har på den vis været meget inspirerende. Det har været spændende at komme til at kende hans malerier nærmere og hans baggrund, siger Janne Thomsen.

Uropførelse på museum
Musikken opføres første gang for publikum på Heart, hvor Janne Thomsen spiller i udstillingen omgivet af Jens Søndergaards malerier. Hun vil efterfølgende til koncerter spille værket med projicering af hans malerier bag sig.

Musikken vil senere på året udkomme som ekstramateriale på filmens dvd. Musikken er finansieret med støtte fra fem fonde. Der er flere oplysninger om projektet på www.jsfilm.dk

Foto A: Fløjtenist Janne Thomsen og komponist Karsten Fundal har skabt musik sammen flere gange. Her ses de under optagelsen til fløjteværket ”Farvekraft ad helvede til”, inspireret af maleren Jens Søndergaard.
Fotograf: Claus Klok

Foto B: Janne Thomsen bruger både bas-fløjte og c-fløjte, når hun spiller Karsten Fundals komposition ”Farvekraft ad helvede til”.
Fotograf: Claus Klok

Foto C: Komponist Karsten Fundal tog en tur til Bovbjerg for at få inspiration til værket om maleren Jens Søndergaard.
- Det er umuligt at sige, om andre hører Søndergaard i min musik, men den musik jeg har skrevet, er den musik jeg hører, når jeg ser de billeder og bevæger mig i dette landskab. Og farve rigdommen har jeg forsøgt at gengive/reflektere ved at udnytte fløjtens lydmuligheder på mange forskellige måder. Både poetisk, melankolske, grimme og voldsomme måder.
Fotograf: Anne Moulvad

 

Back

© 2015 All rights reserved.

Powered by Webnode