Søndergaard udstilling og film på Heart stor succes

16/08/2018 11:54

Søndergaard udstilling og film på Heart stor succes

Maleren Jens Søndergaard har sat publikumsrekord på museet Heart i Herning. Udstillingen havde fernisering i slutningen af januar og knap 24.000 gæster har indtil nu set udstillingen.  Det er publikumsrekord siden Museet åbnede i 2009.

Udstillingen hænger sammen med en biografdokumentarfilm om den ekspressionistiske farverige maler, og det er den sammenhæng, som har gjort forskellen.

- Vores udstilling med Jens Søndergaard har været en stor succes. Det er den bedst besøgte vi har haft på Heart, siden vi åbnede i 2009. Jeg tror bl.a. årsagen er, at flere generationer husker Søndergaard både på grund af hans kunst men så sandelig også hans sammensatte personlighed. Desuden har det været afgørende, at vi kunne vise Anne Moulvad´s film ”Farvekraft ad helvede til” undervejs, da den i sig selv trak et stort publikum, konkluderer museumsdirektør Holger Reenberg. Udstillingen er forlænget på Heart frem til den 2. september.

Det var instruktør Anne Moulvad som fik ideen til udstillingen i forbindelse med produktionen af filmen.
- Jeg har i processen fået opstøvet Søndergaard værker, som ikke har været udstillet før, og de er, sammen med hovedværker fra Jens Søndergaards to museer, grundstammen i udstillingen. I filmen får publikum historierne bag malerierne, som de efterfølgende har kunne se i virkeligheden. En synergieffekt, der har givet publikum en ny oplevelse med kunst, udtaler instruktør Anne Moulvad.

Om filmen
Filmen er et portræt, fyldt med farvekraft, af en af Danmarks største ekspressionistiske malere. Dokumentarfilmen giver et indblik i en følsom kunstner, på samme tid selvhævdende og sart, ensom og udadvendt. Jens Søndergaard døde i 1957, men fik sat sig varige spor med sine malerier.
Som barn blev han svøbt ind i den vestjyske Jantelov, som han skulle smyge sig ud af, og den kraft havde han. Han valgte at være kunstner på trods, og kunst blev hjerteblod for ham i hans 61 år lange liv. Filmen tager os med til mange af de hjem og steder Jens Søndergaards malerier hænger i dag. Lige fra store malerier på Christiansborg til en lille akvarel hos en 90-årig dame i Hurup.

Ny udstilling
Dele af udstillingen fra Heart flytter til Øregaard Museum i Hellerup. Det er især de mindre værker som museet har plads til. Udstillingen med navnet ” Mellem hav og by” forsøger at indkredse storbyens puls og nye fortællinger om Søndergaards maleri. Få af Søndergaards mange tilhængere er klar over, at kunstneren også gengav storbyens tumult og pulsen i et moderne København i en række malerier.

- Udstillingen om Jens Søndergaard, der boede forskellige steder i Øregaards lokalområde, malede langs den nordsjællandske kyst og blev begravet på Ordrup Kirkegaard, føjer sig på flere planer naturligt ind i Øregaard Museums forsknings- og udstillingsstrategi, oplyser museumsinspektør Lotte Nishanthi Winther.

Udstillingen har fernisering den 15. september og vises frem til den 27. januar 2019.

Se filmen i biografen
Øregaard Museum har ikke, som museet Heart, en sal at vise filmen i, men i stedet kan den ses i biografen.
Som optakt til udstillingen vises dokumentarfilmen ”Farvekraft ad helvede til” i flere biografer på Sjælland. Gentofte Kino viser filmen søndag den 26. august, hvor instruktør Anne Moulvad er til stede. Hun vil fortælle om arbejdet med filmen og historierne om Jens Søndergaard. Bl.a. kommer det frem i filmen, at Jens Søndergaard i mange år havde en fast elskerinde, som han sendte små postkort med akvareller til. For første gang vises postkortene, med de hede kærlighedserklæringer skrevet bagpå, frem. Ejeren er Carsten Wiedemann som bor i Hellerup. Elskerinden var hans slægtning kaldet Moster But, og han fortæller, at da Moster But døde efterlod hun en lejlighed fyldt med Jens Søndergaard værker. En af mange historier som udrulles i filmen.

På filmens hjemmeside www.jsfilm.dk kan man læse at filmen foreløbig vises den 23. august i Hvalsø bio, 26. august i Gentofte Kino og den 9. september i Reprise Teatret i Holte.

Back

© 2015 All rights reserved.

Powered by Webnode